Dolma— Feat: Malek


Til ca. 4 personer:

250-300 g vinblade (syltede) brug alternativt spidskål
5 faste tomater
Et lille bund persille
2 løg
2 fed hvidløg
Chili efter behov
1/2 kop ris (gerne grødris)
1 tsk mynte
1 tsk sumak
1 tsk sort pepper
2 tsk salt
1 tsk til sammen af: kanel, muskat, ingefær, lidt nelliker og anis
1 spk oliven olie
Saft fra en halv citron

Det tager tid at lave nok til et helt middagsselskab men hvis man er flere om det, er det både hurtigere og mere hyggeligt "

 

Fremgangsmåde:

1 — Vinbladene overhældes med kogende vand et par gange og skyldes derefter med lunken vand

Tip: " Smag på et vinblad for at teste om de er skyldet nok "

2 — Grøntsagerne snittes fint  

3 — Tomaterne drænes for væske. væsken gemmes til kogning

4 — De snittede grøntsager blandes med ris og krydderier og olie

5 — Læg ca en tsk fyld (alt efter bladets størrelse) på det et udfoldet blad.

6 — Fold først bunden af bladet over fyldet. fold så siderne ind og rul den stramt.

7 — Pres rullen let for at fjerne overskydende væske.

8 — De fylde vinblade lægges tæt i lag i en gryde

Tip: " Kom en kartoffel eller lidt løse vinblade i bunden af gryden inden de fyldte vinblade. på den måde undgår du at de nederste blade brænder på "

9 —Læg de fyldte vinblade i pres med et par tallerkner under kogning. 

Tip: " Kog de Fyldte vinblade under pres af for eksempel et par tallerkner, så undgår du at de åbner sig under kogningen" 

10 — Dæk kun lige mængden med vand og saft fra tomaterne og bring dem i kog. Skrug ned for blusset og lad dem simre i ca. 45 min.

Serveringsforslag:

Malek servere dolma med persille-yoghurt-dressing, chili-sovs og arabisk pitabrød.

Dolma kan også laves med alverdens kødfyld.

" Dolma er en almindelig middagsret men bliver også serveret til festlige lejligheder "