Dolma— Feat: Malek
Til ca. 4 personer:
250-300 g vinblade (syltede) brug alternativt spidskål
5 faste tomater
Et lille bund persille
2 løg
2 fed hvidløg
Chili efter behov
1/2 kop ris (gerne grødris)
1 tsk mynte
1 tsk sumak
1 tsk sort pepper
2 tsk salt
1 tsk til sammen af: kanel, muskat, ingefær, lidt nelliker og anis
1 spk oliven olie
Saft fra en halv citron
" Det tager tid at lave nok til et helt middagsselskab men hvis man er flere om det, er det både hurtigere og mere hyggeligt "
Fremgangsmåde:
1 — Vinbladene overhældes med kogende vand et par gange og skyldes derefter med lunken vand
Tip: " Smag på et vinblad for at teste om de er skyldet nok "
2 — Grøntsagerne snittes fint
3 — Tomaterne drænes for væske. væsken gemmes til kogning
4 — De snittede grøntsager blandes med ris og krydderier og olie
5 — Læg ca en tsk fyld (alt efter bladets størrelse) på det et udfoldet blad.
6 — Fold først bunden af bladet over fyldet. fold så siderne ind og rul den stramt.
7 — Pres rullen let for at fjerne overskydende væske.
8 — De fylde vinblade lægges tæt i lag i en gryde
Tip: " Kom en kartoffel eller lidt løse vinblade i bunden af gryden inden de fyldte vinblade. på den måde undgår du at de nederste blade brænder på "
9 —Læg de fyldte vinblade i pres med et par tallerkner under kogning.
Tip: " Kog de Fyldte vinblade under pres af for eksempel et par tallerkner, så undgår du at de åbner sig under kogningen"
10 — Dæk kun lige mængden med vand og saft fra tomaterne og bring dem i kog. Skrug ned for blusset og lad dem simre i ca. 45 min.
Serveringsforslag:
Malek servere dolma med persille-yoghurt-dressing, chili-sovs og arabisk pitabrød.
Dolma kan også laves med alverdens kødfyld.